Laghèla bói

di Angelo Giugni 28-'5-2024


COMA 'L NÁSS 'N MODO DE DII

Al ghera 'n bośàc, üu di Péesc, che ogni àn, a S. Caterina, al se meteva i la strada che pòrta èn gésa a vènt chèl ca 'l ghè dava li söi fadighi: li nóos ca'l pèrtegava, la mìl de li sói avi, cupèta e marmèlada facia con la früta del sò brùglio (frutéto) e i afari tüt somaat i'ndava ca maal.

Almeno fin ca lè ruada la televisiù, parché alura i bośàc ia scupriit ca la marmèlada la da èss düra come la Santarosa o la Santal, tàat de fa fadiga a spatolála sül paa e la mìl la ca de èss cristalizada coma e'l sücét quasi sempre dopo 'n quai miis, la da vès liquida come 'l miele Ambrosoli per pudìla spantegala mei a sü la toaia.

Alùra 'l poro bośàc 'l doeua faa 'n quai brascioi de legna èn pü tücc i somartii par fa bòi de li uri la marmèlada per 'ndürila e scoldàa a bagnomaria la mìl pàr fala deleguàa col ris-cio, al capitava doi olti sü trei sa'l senteva la vàca mogiàa o la femma ca'l lè ciamava, de fà brüsàa gió tütt 'ndèl colderàtt .

Iscé col tèep là 'mpatàat a pü slontanàss dala pigna per nesün mütiif.

Al stava iló gnècch me'n bìss amó 'n bòt réet a la televisiú, tacàat a li sói pignàti, quanca lè rüàat 'n so sòci ca la idüut iscé 'nsüriit: "ca te ghee, amó gnècch?"

"Agiache! Co sti mòdi del pòrco ca adèss la gèet ai völ deleguàat chèl ca la dè vèss düur e düur chèl ca'l sarés mulisii; ca pódi facch mi oltro a maiás ol fìdech?"

"Ca te ólet ca te disi? Laghela bói"

PS 'Ngivinèl : coma'l fa l vasèt a vèss piee pienènto e la míca spalmada?

COME NASCE UN MODO DI DIRE

C'era una abitante di Albosaggia, uno di "Péesc”, che ogni anno a S. Caterina, si metteva sulla strada che porta alla chiesa a vendere i prodotti delle sue fatiche: le noci, il miele delle sue api, coppetta e marmellata fatta con la frutta del suo frutteto e gli affari tutto sommato non andavano male. Almeno fin quando è arrivato la televisione, perché allora quelli di Albosaggia scoprirono che la marmellata deve essere dura come la Santarosa o la Santal, tanto da fare fatica a spalmarla sul pane e il miele non deve essere cristallizzato come succede quasi sempre dopo qualche mese, deve essere liquida come il miele Abrosoli per poterla sbrodolare meglio sulla tovaglia.

Allora il povero venditore, d'autunno, doveva procurarsi un po' più di legna per poter far bollire ore la marmellata per renderla dura e scaldare a bagno maria il miele per scioglierlo con il rischio, capitava due volte su tre se sentiva la mucca muggire o la moglie che lo chiamava, di far bruciacchiare tutto nel pentolone.

Così col tempo ha imparato a non allontanarsi dalla stufa per nessun motivo.

Era lì attaccato alle sue pentole, ancora una volta tutto arrabbiato come una biscia con la televisione, quando arriva un suo amico conoscente che vedendolo un po' accigliato gli fa: "cos'hai ancora arrabbiato?"

"Già! Con questi modi del cavolo che adesso la gente vuole fluide le cose che sono dure e dure quelle che sarebbero molli; che posso fare oltre che mangiarsi il fegato dalla rabbia?"

"Che cosa vuoi che ti dica? Lasciala poi bollire"

PS: Indovinello: come fa il vasetto ad essere pieno raso e la fetta di pane spalmata?