Ol coldarìi dèla pulènta
di Paolo Piani - 06-11-2019
OL COLDARÌI DÈLA PULÈNTA
Tanto càar te me sée, coldarìì da la pulènta,
con la tua forma de ram, rodónda, lüsènta;
come 'n sùul te me scòldet, sura al fööch,
a vardàt te me fée amàa amó püsé i mée lööch,
chi lööch ‘ndùa, ti, da rè te sempre fac’ ,
còl sfamàa generaziù a pulènta e lac’;
sensa de ti la miseria la sarìs stacia chèvezza,
per mèret tò, ‘sga mèss sǜ ‘na pèzza!
E a-ca dèss, coldarìi, quan’ ca te dupéri,
par mì l’è sempri ‘na gran fèsta, disi sül séri:
te ‘mpinisi de acqua, te méti sura la pigna,
te pizzi sóta coi vidisciù de la mia vigna,
e dopo ‘n momènt, l’acqua vìta la ciapa,
prüma a piàa, ‘na bùla ògni mòrt de papa,
quasi coma sa l’és vargógna da fàss idìi,
e à-lato come ‘n furmighèer ca ‘spö ca tignìi;
giónti gió la sàal, pèna 'n branchèl,
a piàa öidi gió la farina dal sachèl:
en póo de bramada, en póo de fiorèt,
ca sempri tegni de scòrta ‘ndèn casèt,
e sùbet cuminci a mès-ciala col tarai ,
parché i grùmoi, la düarìs ca fai;
quai òlti a màa ricia e quai a manvèrsa,
par n’ùrascia la giri e la pirli, bèla fèrsa:
ecco, se sènt già en bèl prüfümìi,
ca coma ‘n fiór al ve sǜ dal coldarìi:
la pulènta l’è prónta, sè pü da ‘speciàa,
curìi, la 'mprüni, sentés gió a maiàa!
IL PAIOLO PER LA POLENTA
Tanto caro mi sei, paiolo della polenta,
con la tua forma di rame, rotonda, lucente;
come un sole tu mi scaldi, sopra al fuoco,
guardarti mi fa amare ancor più i miei luoghi,
quei luoghi dove, tu, da re hai sempre agito ,
sfamando generazioni a polenta e latte;
senza di te la miseria sarebbe stata pesante,
per merito tuo alla bell’e meglio si è rimediato!
E anche ora, paiolo, quando ti adopero,
per me è sempre una gran festa, dico davvero:
ti riempio di acqua, ti metto sopra la stufa,
ti accendo sotto con i viticci della mia vigna,
e dopo un momento, l’acqua prende vita,
prima adagio, un bollore rado come morte di papa,
quasi come se si vergognasse a farsi vedere,
e subito dopo come un formicaio incontenibile;
aggiungo il sale, appena un pugnetto,
adagio verso la farina dal sacchetto:
un po’ di bramata, un po’ di fioretto,
che sempre tengo di scorta nel cassetto,
e subito comincio a mescolarla col “tarai” ,
perché di grumoli non deve farne;
qualche volta a dritta e talvolta a rovescio,
per n’ora buona la giro e rigiro, bollente:
ecco, si sente già un bel profumino,
che vien su dal paiolo come un fiore;
la polenta è pronta, non bisogna più aspettare,
ecco, la rivolto, sedetevi a mangiare!