Ol cascii

di Anna Gherardi 2023


Ol Cascìi

Finiit la scöla, a la fii de mac’,‘ndavi n sü co li vachi 'nsema ol pà e la mama, e dopo a la fii de giugn i mùut a fàa ol cascii.

Tuti li famigli li portava li soi besti i mùut e 'l se trava scià 'na malga aa de 'na centena de vachi, manzöi e vedei.

La malga la vegneva regolada dai pastóor, ca iera po vargüu dei padrù deli vàchi.

Ognantüu de lóor ai gheva ol so da faa: ol càp-pastóor, ol casèer, ol casinèer, i pastóor e i cascii.

I cascii i era bagai de 'na quaüna de li famigli che cargava ol mùut ,ca i ndava sü coi pastóor e i ie vaidava a cüràa li vàchi e 'ndi otri mestéer.

Al ghera sèmpre vargót da fàa da la domàa debòt fina a la sira.

Ho cuminciàat a fàa ol cascii a 13 agn e so 'ndac inàaz par quai àgn fin ca ai ma pasàat pastóor.

Meric’,Canscerveer, la Val De Tógn! Che bei regorc’!

L’è na vita düra chèla del cascii, ma l’è a bèla parché te se pasiùnet del mùut,

sto post quièt e piéé de chèla lüus ca nóma sǜ par li scimi s’la póo vidii…

bütàat giò sùra l'èrba al sùul e carezàat da ‘n ventüsel lengéer….

la meludia de la zampognèra…

e pò ndàa a biif l’acqua bèla frèsca dal nasèer.

Te cognoset i fióor de mùut coi sóo color iscé bei e i bes-ciöi salvàdech !

Al te capita da vidii coma ai viif e sintii ol vèrs ca i fa.

E po te mparèet taati robi:

portàa 'l bàgiol con dùu sadéi piee de làc' e ruàch sènsa tràn ià gnàa 'na góta ;

pizàa 'l föoch sènsa fà dàgn

guidaa ol cavàl cargàat , con li casèti, tacàdi sǜ al bàst,

con gió fórmai, büter, maschèrpa…. quànca se vee en giò

e ròba da maiàa e bìif…. quànca se va en sǜ;

miga strimiss trop del stratèep con chi tùu ca i te spacàa li óregi e li scarizi ca li vee gio 'ndi lares come föoch

Adès a sü i mùut al ghè püsé cumudità e la tecnologia la vaida 'ndèl laoràa, ma l’è sèmpre 'na bèla aventüra… a par i cascii de dì den coo!

Di colle in colle 



Scargamùut 2023

 

Il pastorello (apprendista pastore)

Finita la scuola, a fine maggio salivo al maggengo con le mucche col papà e la mamma, poi, a fine giugno, in alpeggio a fare il “cascii”.

Tutte le famiglie portavano le loro bestie in alpeggio e si formava una malga anche di un centinaio di capi: mucche, manzette e vitelli.

La malga veniva custodita dai pastori che erano alcuni dei proprietari delle mucche. Ognuno di loro aveva il suo compito: il capo pastore, il casaro, il cuciniere, i pastori e i “cascii”.

I cascii erano ragazzi di alcune delle famiglie che caricavano il monte che passavano le vacanze in alpeggio e aiutavano i pastori a curare le mucche e negli altri lavori, dalla mattina presto fino a sera.

Ho iniziato a fare il cascii a 13 anni e sono andato avanti diversi anni finchè sono diventato pastore.

Meriggio, Campo Cerviero, la Val De Togn! Che bei ricordi!

E’ una vita dura quella del cascii, ma è bella perché ti appassioni dell’alpeggio, un posto tranquillo e pieno di una luce di cui solo su, vicino alle cime, si può vedere…

E sdraiati sull’erba al sole sentire quel bel venticello delle giornate estive, la melodia dei campanacci e poi andare a bere l’acqua fresca della sorgente!

Conosci i fiori dell’alpe così belli nei colori e incontri gli animali selvatici, vedi come vivono e i versi che fanno…

E impari tante cose:

portare il bagiol con due secchi di latte pieni senza buttarne una goccia;

accendere il fuoco senza far danni;

guidare il cavallo carico di formaggio, burro e ricotta quando si scende e di roba da mangiare e da bere quando si sale;

non avere troppa paura del maltempo, quando i tuoni ti spaccano le orecchie e il fulmine colpisce il larice lasciandolo segnato dalla (scariza).

Oggi, anche in alpeggio ci sono più comodità e la tecnologia aiuta nel lavoro, ma la vita lassù, rimane sempre una bella avventura, anche per i cascii di oggi !